Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Saturday, March 20, 2010

Sarkiodos

I onsdags fick jag brev från lasarettet ang knölen på halsen. Nu ska jag in på tisdag nästa vecka för att röntga lungorna och på onsdagen för att göra en punktionscytologi på cytologavdelningen. Då ska de sticka mig med en nål för att få ut vätska/cellprov för att kolla om det finns några förändringar.
Tänkte förklara lite kort vad sjukdomen Sarkiodos betyder: (ett ihopklipp från nätet)

-Sarkoidos är en bindvävssjukdom som oftast drabbar lungorna, men även andra organ kan vara involverade: huden, lymfkörtlarna, levern, mjälten, hjärtat, bukspottkörteln, ögonen och nervsystemet.

-Sarkoidos är en inflammatorisk sjukdom som kan drabba flera olika organ. Hos flertalet patienter är lungorna engagerade.

-Sjukdomen består av att epiteloida celler bildar granulom i olika vävnader och organ. Det kan liknas vid en slags knölar eller cystor, men kan vara väldigt små. Symtomen beror då på i vilken vävnad som granulomen finns. Oftast försvinner dessa granulom av sig själva, men går i ca 10% av fallen över i fibros. Detta kan då skada vävnaden permanent och ge livslånga symtom, som tex. nedsatt andningsförmåga.

-I Sverige drabbas årligen ca 1 500 personer av sarkoidos. Eftersom i princip vilket organ som helst i kroppen kan drabbas söker ofta patienter med sarkoidos för symtom hos olika specialister, alltifrån allmänläkare till ögondoktorer.

-Orsaken till sarkoidos är okänd. Det finns en ärftlig disponering för såväl den akuta formen som för den mer kroniska. Därtill fordras sannolikt att patienten exponerats för någon mikroorganism som sätter igång den inflammatoriska processen. I yngre åldrar är det lika ofta män som kvinnor som insjuknar, men i högre ålder finns det en viss övervikt för kvinnor.

-Prognosen är vid den akuta sarkoidosen oftast mycket god i synnerhet om patienten har en speciell vävnadstyp (”molekylärbiologiskt – genetiskt - identitetskort” som bestäms via ett enkelt blodprov). Vid andra vävnadstyper kan förloppet bli mer utdraget i tiden, men det är mycket ovanligt hos patienter med skandinaviskt ursprung att tillståndet blir så allvarligt att transplantation måste tillgripas.


Nu får vi se vad testerna utvisar. Jag hoppas iaf att jag inte behöver käka Kortison igen som jag gjorde tidigare i 2 år.

I tisdags hade jag föreläsning på fm och grupparbete på ef. Etter det blev det promenad med Ida, Atlas och Dante. Ida bjöd på kebab. Mike jobbade cå han var hemma lite innan 23.
I onsdags fick jag några timmars jobb som resurslärare i klass 2B hanemåla. Sen blev det hundpromenad i stan igen. Fick mina linser idag oxå. Provade ut dem hos optikern. Känns sådär...obehagligt.
Hade vi bott kvar i Belfast nu så hade vi förmodligen supit oss fulla denna dagen eftersom det är S:t Patrick´s Day!


I torsdags slapp jag vara bakis eftersom vi bor i Sverige. Jobbade heldag i samma klass som igår. Ida och hundarna kom ut till mig i Örsjö och vi gick en promenad här.
Pluggade på kvällen.
I går blev det en heldag i skolan 8.30 - 14.00. Vi i gruppen träffades och gjorde helklart vårt temaarbete om "den stora utvandringen från Småland till Amerika". Det blev 8 sidor totalt. Vi gjorde även en powerpoint-redovisning klar så nu är vi redo att redovisa nästa vecka på torsdag. Behöver inte åka in mer till skolan förräns då, Happy Day´s! Tittade upp hos Ida på lite kaffe och yatzyspel efteråt. Vi åkte ner till stan och solade. Väl hemma så tog jag en promenad med grannhunden Jimmy.
Somnade på soffan helt slut ca 21.00...
Därför är jag pigg och utvilad idag! Nu ska jag bege mig hem till pappa och Karin i Flygsfors för en megastädning och tvättning av bilen. Ska göra en ordentlig allaround check. Kanske även byta till sommardäck beroende på vad pappa tycker. Köpte nya vindrutetorkare på Meca härromdagen. Det är alltid lika kul att gå in e den bildelsaffären. Varenda gång man går in där så glor alla gubbarna förvånad på en som om man vore en dum, blåst "blondin-kvinna" som har kommit fel...haha!
Ikväll får vi se vad som händer. Inte omöjligt att vi hamnar på Harry´s :)

1 comment:

Bjanca said...

Usch gumman, det där lät inte alls som något roligt. Hoppas verkligen att det kommer gå bra. Massor med kramar